Día de los Muertos-Meksykańskie Święto Zmarłych w Podkowiańskim Liceum💀🌸

Dziś uczniowie klas trzeciej i czwartej (grupa języka hiszpańskiego) wzięli udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych w restauracji meksykańskiej Santa Catrina na warszawskim Powiślu. 🌞 Spotkanie poprowadziła Pani Isabel Balderas – właścicielka restauracji i rodowita Meksykanka, która wprowadziła nas w barwny świat tradycji Día de Muertos, czyli Święta Zmarłych. W Meksyku to święto pełne radości, muzyki i kolorów, podczas którego wspomina się bliskich zmarłych z uśmiechem, a nie ze smutkiem 🌺✨
Po wysłuchaniu fascynujących opowieści pani Isabel, obejrzeniu zdjęć i fragmentów filmów, przyszedł czas na kulinarne wyzwania! Uczniowie samodzielnie przygotowywali prawdziwe meksykańskie TACOS 🌮 oraz deser Carlota de Limón 🍋 – lekkie cytrynowe ciasto, które skradło wszystkim serca (i podniebienia!). Nie zabrakło również elementu sztuki – wspólnie dekorowaliśmy cukrowe czaszki (calaveras) 💀🎨, symbolizujące pamięć i radość życia. Dla uczniów uczących się języka hiszpańskiego była to doskonała okazja, by poznać kulturę Meksyku w praktyce, słuchając i rozmawiając po hiszpańsku w naturalnym kontekście. Część tej barwnej atmosfery przenieśliśmy też do szkoły- na szkolnych korytarzach można podziwiać nasze prace i kolorowe papiery wycinane (papeles picados), które stanowią tradycyjną ozdobę podczas Día de Muertos. 🌼🎏

Całe wydarzenie zorganizowała Pani profesor Agnieszka Pokropek, a do kulinarno-artystycznej przygody dołączył również Pan profesor Szymon Czupryński, który- jak widać – też dał się skusić meksykańskim smakom 😄

To był dzień pełen energii, kolorów, zapachów i inspiracji! Bo jak najlepiej poznać kulturę innego kraju? – przez jego kuchnię! ❤️🇲🇽

Serdeczne podziękowania dla Marysi, Natalii i Pani Pokropek za nadesłane zdjęcia 📸🌽🌸